Инкубатор предузећа / Цонтемпоранеа

Anonim

Инкубатор предузећа / Цонтемпоранеа

  • Архитекте

    Цонтемпоранеа / Мануел Граца Диас + Егас Јосе Виеира

  • Локација

    Вила Верде, Брага, Португал

  • Сарадници

    Сара Баптиста, Марта Куиназ, Архитекте

  • Модели

    Јосе Антонио Аирес Переира

  • Координација

    Дуарте Цорреиа, архитекта

  • Клијент

    Институто Емпресариал до Минхо

  • Конструкција

    АЦФ, СА

  • Надзор

    Лурдес Маркуес, инжењер

  • Година пројекта

    2007

  • Фотографије

    Фернандо Гуерра | ФГ + СГ

Опис текста који су обезбедили архитекти. Зграда, иницијатива института Институто Емпресариал до Минхо (Минхо Ентерприсес Институт), налази се уз прометну и бучну путању Брага (ЕН 101), на почетку скоро равног подручја.

Сјеверне и источне границе парцеле имају панорамски поглед који обухвата део травњака уоквирених чврстом храстовом шумом (која граничи са реком Хомем), уз планине Герес у позадини. Са југа, суседство је последње двориште приватних породичних кућа које су углавном "имиџ" пута 101.

Покушали смо да Инкубатор предузећа (с обзиром на ограничену област своје мале парцеле и близину пута) може створити заштићено окружење, погодно за активности које ће се догодити у њему.

Цела, са нешто више од 2.000 квадратних метара, подељена је на два спрата која се развијају у два крила, испуњавају врсту "Л", након два јака правца локације и имају атријум као ротирајућу тачку. Поред тога, једно од крила је поравнато са постојећим кућама како би се тај фронт закључио са неком доследношћу.

У атријум се приближавамо колективним подручјима целине (секретаријату, чекаоници, бару, вишенамјенској дворани), резервишући "собе за инкубацију" за сваку страну уздужних коридора који деле два дела зграде. Други спрат понавља, из атријске празнине, сличну шему, са вишенамјенском двораном и двоструком високом хватањем неке индиректне светлости са крова.

Иако се неке собе за инкубацију суочавају са путевима или суседним земљиштем на југозападу, већина њих окреће своје прозоре на јак, миран и заштићен пејзаж са две руке. Окови се другачије третирају: они који су окренути западу, опремљени су са покретне вертикалне жалузине, причвршћене на метални кућишту, штитећи стакло од оштрог поподневног сунца; они који се суочавају са Истоком и Југозападом осенчени су великодушним наклонима, фиксираним, у том случају, али и металом.

Цијели волумен је покривен бијелим и тамно плавим плочицама у благо лаганој шаховској шеми, како би изазвао фасцинантни оптички ефекат који карактерише целу, стварајући снажну и мистериозну слику која само након великог знака декодира. Цјелина, тада се преклапају преко ливаде и гледају на планине Герес, нагомилавајући криве пута са дискретном особом и дистрибуирајући унутар, једноставне и ефикасне просторе, просторе који су тематизирани ригорозним конструктивним метриком и који постају весели интенционалношћу светлости .

Популар Постс

Опширније