Правни факултет, Универзитет у Сиднеју / ФЈМТ

Anonim

Правни факултет, Универзитет у Сиднеју / ФЈМТ

  • Архитекте

    ФЈМТ

  • Локација

    Сиднеј, Аустралија

  • Извођач радова

    Баулдерстоне Пти Лтд

  • Област

    32000.0 м2

  • Година пројекта

    2009

Опис текста који су обезбедили архитекти. Први универзитет који је основан у Сиднеју био је, са великом визијом и амбицијом, пажљиво утемељен на изразитом порасту са погледом на град, стављајући учење и истраживање знања изнад града, изнад мамона. Нео-готички пешћански торњеви и клоштари источног обима и Велике дворане, према моделу Оксфорда, одражавали су амбиције и тежње насеља у Сиднеју.

Али ова визија и амбиција су изгубљени у прагматици послератног развоја. Дијалектички однос града и кампуса је био прикривен истовремено када је јавни дом универзитета постао слуга приватном моторном возилу.

Међународно такмичење за Нови правни факултет био је најамбициознији и значајан развој на Универзитету од великих зграда Едмунда Блацкета 1860-их и Леслие Вилкинсон 1920-их година. Архитекти одабрани за учешће на овом такмичењу су укључили 3кНиелсен (Данска), Акел Сцхултес Арцхитектен (Њемачка) у сарадњи са Станишић Ассоциатес, Фостер и Партнерс (УК) / Хасселл Пти Лтд, Блигх Воллер Ниелд, Донован Хилл / ГХД / Вилсон Арцхитецтс и Францис-Јонес Морехен Тхорп.

Овај пројекат смо интерпретирали као прилику да редефинишемо и реинтерпретирамо архитектонску дијалектику између града и кампуса: да проширимо јавни домен и створимо ново отварање Универзитета у заједницу, парку и град даље, уз проучавање закона пажљиво избалансираним у овом Ивица; да трансформишу велики кампус окретања од вијека, оштећен пост-ратним развојем, у отвореније, пријатније окружење које одражава савремене друштвене вриједности и тежње.

Сложен и обиман програм за пројекат на подијум и надоградње који је омогућио стварање проширеног јавног домена травњака, тераса и плаза на нивоу подијума, или нивоа источне авеније, примарне јавне артерије кампуса. Унутар овог чврстог подијума налазе се библиотеке и училишта са тераса и осветљени одозго. Суспендован изнад подијума представља низ суперструктура који раздвајају и раздвајају преостали програм у фрагменте који се слажу у моментима дефинисања јавног домена.

Ове разбацане форме су замрзнуте или закључане у позицији од три стакла и металних елемената и просторне урбане осовине.

Атриум кубног стакла блокира фрагменте наставног облика у просторно и урбано поравнање у тренутку примарне вертикалне циркулације.

Цурвилинеар профилисани облик нехрђајућег челика продире у примарну платформу која јасно означава отворени простор као фигуру против тихог позадине суседне библиотеке, најављујући присуство Правне библиотеке у наставку како се увлачи и одражава природно светло. Ова "светлосна кула" библиотеке вентилише просторе испод, протјерује топли застарели ваздух и наравно хлађује масу зграде док се вечне температуре спуштају кроз операцију "ноћног испирања".

Јастучна метална кутија проширује јавну циркулацију на подијуму, и креће се ка парку у виду студентског дневног боравка: миран ослоњен простор преко зеленог пејзажа, замрзавање покрета у скромном праволинијском тренутку.

Коначна и можда најзначајнија забрана раздвојеног облика је кроз закривљену просторну осовину кампуса, предвиђену од стране Леслие Вилкинсон, професора архитектуре универзитета, која иде из дубоког у кампусу кроз изграђену форму и отворени простор. Прође кроз пројекат и проширује се и излази у парк и град даље како би створио широко отварање кампуса.

У овом тренутку - где широки јавни кораци преклапају тло подијума како би се упознали са парком - да су раздвојени облици зграде Правног факултета одвојени и повезани само танким стакленим мостом или прозором: неформалним мјестом сусрета студенти и наставници, суспендовани на овом прагу града и кампуса.

Управо ова отвореност и транспарентност обиљежавају нови отворени улаз на Универзитет, са горњим дијелом који се простире као отворена врата или рука која позивају на гесте.

Раздвојени облици зграде факултета подигнути су изнад подијума како би се створило широко хоризонтално проширење и повезивање са парком и градом, чиме се поново видело топографско позиционирање Универзитета на нежном контемплативном успону изнад града.

Материјал раздвојених форми који дефинишу ову ивицу и отварање Универзитета су слојеви стакла и дрвених шперплоча лоуверс, суспендовани на фине штапове од нерђајућег челика. Ови облици поседују кинетичко зрно које се мења са положајем сунца и преференцијама оних иза дрвених екрана. Нежна кривина лампера од шперплоче ствара властиту конструкцију и чврстоћу док омекшава дневну светлост око свог профила. Упаривање великог јастука изнад малих дозвољава варијацију у светлости и сенци, блокирајући оштро снимање и топлоту ниско источног и западног сунца, при чему се чувају и усмеравају погледи када седе унутар.

Систем вентилације троструке коже у затвореном простору увлачи и контролише природни ваздух који круже кроз унутрашњост и око ње, окрећући околину да се охлади и загреје по потреби. Различити зрни екрана и нијанси дрвета су прекривени рефлексијом парка пејзажа и нео-готских фасада пешчара: дестилованог одраза облика, његових средстава и намјере.

Пројекат се такође развио из фокуса на процес учења - комбиновање структурираних и неструктурираних, формалних и неформалних, очекиваних и неочекиваних, а физичких са виртуелним - све у окружењу које подразумева свеж ваздух, комфор и природно светлост која покушава да омогући и инспирише ученике.

Пасивна решења за животну средину као што су термичка маса, застакљивање високих перформанси, термоизолација, системи са вишеструким фасадом, фиксни и аутоматски подешавање сенатних система, природна вентилација, ноћна прочишћавања и зимски грејни ефекат Сунца повећавају се мешовитим режимом рада и климатизацијом системима, високо ефикасним освјетљењем с индивидуалним контролним и сензорима становања како би се смањио утјецај енергије зграде.

Популар Постс

Опширније