Киндергартен и вишенаменска сала / АБЦГ Арцхитеттура & Лопесбренна Арцхитетти

Anonim

Киндергартен и вишенаменска сала / АБЦГ Арцхитеттура & Лопесбренна Арцхитетти

Захваљујуци АБЦГ Арцхитеттури и Лопесбренској архитектури

Предлог новог вртића и вишенамјенске сале од стране АБЦГ Арцхитеттура и Лопесбренна Арцхитетти у Лугану у Швицарској има за циљ да преуреди предметно питање путем рјешења које има снагу у једноставности, премошћујући празнину на слободним странама подручја. Они то раде кроз волумен школе која је подржана у целој преко Ноле, док кубна вишенаменска сала означава јавни улаз у преко Феррија. Више слика и описа архитеката након паузе.

Записи ефикасно одражавају како градски интензитет, као јавне зграде у вези са градом, тако и њену функцију програма у односу на унутрашњи вакуум. Запремина школе следи врсту његовог урбаног окружења: вратити се са ивице пута за приступ и оријентисати дуж осовине сјевер-југ, како би подржали развој будуће зелене линије која ће ићи одавде до језера Лугано. Вишенаменска сала предаје празне суседске јавне баште додајући својој колективној функцији ону капију парка.

Захваљујуци АБЦГ Арцхитеттури и Лопесбренској архитектури

Дјечији вртић је развијен на серијски начин дуж главне осе. Учионице су распоређене по дужини школске зграде и дијалектички су организоване на две осе: сви простори који се захтевају у програму су сортирани у унакрсној секвенци, док се у уздужном посредовању прате једни у другој у саставу заједничких простора.

Захваљујуци АБЦГ Арцхитеттури и Лопесбренској архитектури

Јавни приступ са улице је јединствен и идентификује целу зграду заштићену оградом. У унутрашњости, пешачка стаза дистрибуира мајке и децу током продужетка зграде. На источној страни, пешачка стаза дефинише отворени простор који се користи за баштовање, активни део будуће зелене осе, јер је поред пута, док се на западној страни налазе четири покривене тремове које означавају улазе у осам учионица.

Захваљујуци АБЦГ Арцхитеттури и Лопесбренској архитектури

Приступни простор, састављен од гардеробе, предсобља и степеница, део је заједничког простора између две учионице. Карактерише га јака пројекција двоструке висине на покривеном, спољашњем дијелу учионице и на парку. С друге стране, простори који су посебно додијељени свакој учионици, који долазе са трпезаријом и купатилима, имају више интерсвертираног карактера јер се директни поглед на парк изван затворен у корист бочних прозора који се отварају према свјетлу у двоструким висинама и одавде до баште. Учионице у приземљу имају директан приступ просторијама за учење на отвореном и, захваљујући пропусности бочних прозора и редоследу учионица, они пружају богату атмосферу између себе иу односу на парк извана.

сите план 01

Вишенаменска сала је причвршћена за Виа Ферри заштиту јавног парка у центру парцеле. Заиста, приступ баштама, спортским теренима и дворани је исти, а оба корисника воде исти пут. Сала је двоспратни кубични објекат са зидовима од бетона и стакла који су измењени у односу на контекст: у приземљу прозори поздрављају посјетитеље на улазу и освјетљавају канцеларије у позадини, а предсобље на првом спрат има поглед на језеро и вишенаменска соба гледа према унутрашњем парку. Алтернативна архитектонска шема је јасно читљива у плановима зграде: улазни простор са главним степеништем и канцеларије одвојени су услужним простором; исто се понавља на првом спрату, ротирајући 90 степени, са одвојеним блоком између предсобља и главне собе.

сите план 02

У вртићу се налази велика дрвена структура која означава ритам читаве зграде. Избор дрвета као структуралног материјала може лако досећи потребне енергетске стандарде и омогућава брз процес изградње са тестираним детаљима. Штавише, понављајућа структура омогућава поделу процеса изградње у различите фазе.

план 01

Нова вишенаменска сала величине 17, 3 мк 17, 3 м. Структура се састоји од бетонских зидова са изолацијом шупљине и колумне структуре са металним и дрвеним зидовима од завјеса који одражавају материјалност уређаја. Плочу између приземља и првог спрата такође су подупрта унутрашњим зидовима, а кров зграде је покривени плафон који је подржан само својим периметром. Овим путем на првом спрату нема структурних баријера за унутрашњу флексибилност.

план 02

Архитекти: АБЦГ Арцхитеттура и Лопесбренна Арцхитетти Локација: Лугано, Швајцарска Тим: АБЦГ Архитектура: Алессандро Армеллини, Филиппо Бологнесе, Даниеле Геннара; Лопесбренна Арцхитетти: Гиацомо Бренна, Јацопо Царбонцини Конструкције: Борлини & Занини СА, Лугано Енергетски консултант: Тецхно-нрг, Понте Треса Површина: 9000 м2 Година пројекта: 2011

Популар Постс

Опширније