ЛЕ 308 / ФАБРЕ / архитекти деМАРИЕН

Anonim

ЛЕ 308 / ФАБРЕ / архитекти деМАРИЕН

  • Архитекте

    ФАБРЕ / деМАРИЕН арцхитецтес

  • Локација

    Бордо, Француска

  • Архитекта

    ФАБРЕ / деМАРИЕН арцхитецтес

  • Инжењер

    ЦЕТАБ

  • Клијент

    Аквитански ред архитеката

  • Буџет

    1.110.000 евра ТТЦ

  • Програм

    Канцеларије, конференцијска и изложбена сала

  • Област

    950.0 м2

  • Година пројекта

    2009

  • Фотографије

    Степхане Цхалмеау

Опис текста који су обезбедили архитекти. Овај пројекат реновирања / проширења намијењен је за смјештај Акуитаине Ордер оф Арцхитецтс, Акуитаине Арцхитецтс Хоусе, Аквитански центар за обуку архитеката и канцеларије А & ЦП (Архитектура и јавни уговори). Пројекат се састоји од три различита дела, међусобно повезивање и почевши од авеније Тхиерс, Ците Саинт Мартин: Двориште, постојећа зграда, проширење.

Ова зграда, раније коришћена за трансформацију и дистрибуцију електричне енергије, сматра се неизменљивом душом пројекта због своје масе, искрености његове архитектуре и бруталности његове материје.

Његова унутрашња шкољка остаје нетакнута. Овај пројекат допуњује постојећи дизајн, то је нови слој и нова прича. Савремене интервенције су систематски користиле беле. Двориште је спољашња област догађаја; то је област у којој се може приказати прототип, модел или контејнер или организована прослава. То је доступна спољна област, велика, незаузана и са директним приступом возилима са авеније.

У приземљу простор између две фасаде постаје покривени улаз у изложбени простор, на првом нивоу, неочекивана лођа која је директно доступна из сала Надзорног вијећа, пружа непрекидан поглед на авенију и њене активности. Постојеће степениште је задржано, пружајући прикладно место за дискусију и чекање пре уласка.

Горњи спрат је исечен у центру некадашње фабрике: ово је празан простор који не гледају све канцеларије. То је вертикална саобраћајна област, степеништа и ходници служе три горња нивоа. Ово је "унутрашњи аспект" канцеларија, језгро активности, тете-а-тете састанци, рад у групама. Свака канцеларија која води са једне стране зграде на другу је двоструко оријентисана и омогућава природно осветљење и циркулацију ваздуха.

Корисници су груписани у истој "кући". Доступна запремина у силосима раније окупирана трансформаторима је оптимизована: Приступ конференцијским и тренинг салама, помоћним и складишним просторијама у приземљу и десет дрвених пода у горњим нивоима посвећеним канцеларијском простору.

Проширење покрива читаву парцелу на сјевер и испуњава важеће границе имовине. То је једноспратна зграда са металним оквиром висине 5 метара у складу са заједничким правилима власништва, која се креће између конференције и канцеларија Центра за обуку архитеката у Акуитаину, чиме се ствара напајање светлости, након инверзног двоструки нагиб крова у канцеларије смештене у силосима и до самог срца зграде.

Фасада и кров су обложени белим ребром од гвожђа. Целокупна зграда постаје двоструко оријентисана кроз простор, ограничена једним фасадом на сјеверном дијелу и једна на јужном крају. Ограда постојеће зграде је изолована споља. Продужетак је изолован помоћу облоге са двоструком кожом.

Постојећа фасада игра улогу двоструког предњег дела који штити, на јужној страни, нову фасаду, која се састоји од зидног застора од стакла, дизајнираног за добијање максималне светлости на изложби и радним подручјима. На сјеверозападној страни, прилагодљиве сјенчане обезбеђују заштиту од сунца на крају дана.

У постојећој згради, топлоту произведе гасни котао. Радијатори су опремљени вентилаторима у најширем обимним подручјима како би се повећала ефикасност. Свака канцеларија је опремљена независним радијаторима и отвореним прозором. У продужетку, клима уређај са двоструким протоком осигурава обнову ваздуха и производњу топлог ваздуха. Љети, овај систем може се радити ноћу како би се охладили простори који нису климатизовани. Тренинзи и конференцијске сале опремљене су отварањем прозора за предност природног циркулације ваздуха.

Популар Постс

Опширније